PLEZIERIG SAMEN LEZEN

Een bekend spreekwoord zegt ‘Oefening baart kunst’. Dat geldt óók voor lezen. Goed leren lezen betekent veel ‘leeskilometers’ maken.

Juist voor kinderen die lezen lastig vinden is dit een grote opgave. Voor hen is lezen een grote inspanning en helemaal nog geen ontspanning. Hierbij dan ook een aantal tips om toch plezierig samen te lezen!

  • Lees om de beurt een stukje als het lezen voor uw kind nog erg vermoeiend is. Dan heeft uw kind rustmomenten en blijft toch de vaart in het verhaal.
  • Maak van het lezen altijd een gezellig moment. Drink samen een kopje thee of glaasje limonade en kies een fijne, ontspannen plek om te lezen.
  • Om uw kind te helpen om goed bij de tekst te blijven en de woorden goed in zich op te nemen, is bijwijzen tijdens het lezen heel belangrijk. Bijwijzen kan natuurlijk met een mooie pen of gewoon met een vinger, maar het is leuker zelf een bijwijskaartje te maken. Versier een strook stevig papier van ongeveer 7 x 3 cm met stickertjes, stift, stukjes gekleurd papier, enz.
  • Laat uw kind nooit te lang ‘hangen’ bij een moeilijk woord. Dit leidt alleen maar tot frustratie. Voorzeggen mag, op een neutrale toon. Laat uw kind daarna het lastige woord dan nog een keer zelf lezen.
  • Geef tijdens het lezen regelmatig een complimentje. Vertel uw kind op zijn tijd wat het goed doet. Benoem het bijvoorbeeld wanneer uw kind een woord lastig vindt, maar er toch zelf uit komt.
  • Blijf uw kind óók gewoon voorlezen in groep 4 en 5 (en daarna!). Dit is gezellig, kinderen vinden het fijn en het is goed voor de ontwikkeling van de luistervaardigheid en de woordenschat.

Soms kan het best lastig zijn om geduldig te blijven wanneer uw kind veel fouten maakt bij het lezen. Bedenk dan dat uw kind het lezen nog écht moeilijk vindt. En wanneer het even niet lukt om een goede sfeer te bewaren, stop dan gewoon en ga op een ander moment verder. Word in ieder geval niet boos op uw kind! Stel voor om even uit te rusten en op een later moment verder te gaan.

Veel leesplezier!

Nu is het uw beurt!
Leest u samen met uw kind?
Hoe maakt u deze momenten voor jullie beiden zo plezierig mogelijk?
Laat uw reactie hier beneden achter!
Vind u dit artikel interessant? Deel het dan en klik op één van de icoontjes hier beneden.
Related Posts